Петков: Ще работим за увеличаване на размера на финансовата подкрепа за пълнолетните лица с увреждания

15:22, 30 юни 17 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на труда и социалната политика ще работи за осигуряване на увеличаване на размера на финансовата подкрепа за пълнолетните лица с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната на парламента, предаде БГНЕС.

Бисер Петков заяви, че предстои да бъдат изработени концепции за промени в нормативната уредба за прилагане на отделни членове от Конвенцията за правата на хората с увреждания и тяхното приемане.

Министерството е заявило като свой приоритет ускорено приемане на Закон за социални услуги. От 21 юни на сайта на министерството е публикувана концепция на Закона за социалните услуги. След изтичане на срока за обществено обсъждане работна група, в която влизат и представители на хората с увреждания, ще работи по подготовката на текстовете.

Създадена е работна група и за реформа за трудовата и медицинска експертиза. И парламентът гласува до 31 октомври Бисер Петков да представи концепция за реформата на ТЕЛК-овете.

„По отношение на личните асистенти, които са много важни за подкрепа и облекчаване на живота на хората с увреждания, като първостепенна задача имаме осигуряване на устойчивост на тези услуги. Осъществяването им до момента е осигурявано преди всичко с проектно финансиране, което е довело и до тези неудобства за хората с увреждания. Това, което министерството е предприело с оглед на изтичане на част от договорите с общините за предоставяне на тази услуга до края на годината, е спешни промени и пренасочване на средства за финансиране на тези дейности, а за следващата година-осигуряване на необходимия размер национално финансиране, за да се осигури устойчивост на предлагането на тези услуги“, заяви Петков.

По отношение на интеграционните добавки той посочи, че след увеличаване на семейната помощ за деца със степен на увреждане над 90% и чужда помощ, която от началото на тази година е в размер на 930 лв., се получава рязък спад за финансовата подкрепа на вече пълнолетните лица. „Министерството на труда и социалната политика ще работи за осигуряване на увеличаване на размера на финансовата подкрепа за пълнолетните лица с увреждания. Дали това ще стане чрез увеличаване на гарантирания минимален доход или ще се търси механизъм, важното е, че целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за хората с увреждания за хората с увреждания, които са на пълнолетна възраст“, заяви министърът на социалната политика.

По време на разисквания относно политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях, Георги Гьоков от БСП посочи, че вниманието и политиките трябва да бъдат не към самото увреждане, а към възможностите на човека. Според него подходите във водената социална политика и политиките към хората с увреждания през последните 27 години се основават на ограниченията, следствие уврежданията и дефицитите, а не върху възможностите и способностите на човека.

Светлана Ангелова от ГЕРБ изтъкна, че ГЕРБ предлага социалният министър да предоставя информация за предприетите мерки за осигуряване на устойчивост на социалните услуги и личен асистент след приключване на финансирането на ОП „Човешки ресурси 2014-2020 година“ в срок до 30 септември 2017 година.

От своя страна Михаил Христов от БСП посочи, че живеем в страната с най-голям брой затвори, които нямат решетки и са навсякъде. „Надявам се никой от вас да не попадне там, където са затворени 800 000 души в България. Ако нещо в социалното министерство не се промени присъдата ще бъде доживотна. 800 000 души с увреждания и само 2000 лични асистенти“, посочи Христов.

Ключът от този затвор е в ръцете на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Хората с увреждания не са цифри и за тях трябва да се вземат реални решения на реалните им проблеми, категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама