Европол разби незаконна фабрика за производство на цигари

11:00, 07 дек 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Операцията е проведена на територията на Испания. Координацията на действията, в които са участвали и българските полицейски служби, е осъществена от Европол.

В рамките на предприетата на 5 декември т.г. специализирана полицейска операция на територията на Гранада, Испания, са задържани 18 членове на престъпна група, занимавала се с нелегално производство на тютюневи изделия. Откритата нелегална фабрика е била в работен режим.

Операцията е реализирана от испанската Гвардия сивил, с подкрепата на специализираните служби на Украйна, Молдова, България, Румъния и Гърция. Оперативният обмен на информация и анализът са координирани от Европол. Експерти на правоприлагащата агенция на ЕС са били изпратени на място и в деня на операцията, в реално време, са осигурявали извършването на проверки на данните.

Според събраните до този момент данни, организираната престъпна група е инвестирал близо 3 милиона евро за изграждането и оборудването на незаконна фабрика за тютюн. В нея са работили граждани, предимно от  Украйна и България, които живеели  в общежития и принудени да работят повече от 12 часа всеки ден в изключително нездравословна работна среда. Престъпната група е създали дори свои собствени марка цигари.

В хода на операцията са извършени претърсвания на осем адреса в Гранада и Малага, иззети са 10 тона тютюневи листа, 4 тона ситно нарязан тютюн, 4.5 милиона цигари, машини, филтри, хартия и лепило.

Операцията  е пореден пример за постигнато отлично ниво на полицейско сътрудничество  и доказва усилията на страните от ЕС по противодействие на този вид престъпления.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама