80 000 срещу Луковмарш

17:45, 04 яну 18 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 80 000 души подписаха петиция за забрана на т.нар. „Луковмарш“ в София – шествие, организирано от нацистите в чест на Христо Луков, бивш лидер на ултранационалистическата организация - Съюза на българските национални легиони. На 13 февруари 1943 година той е убит от комунистическа терористична група.
От 2003 година ежегодно се провеждежда траурното факелно шествие „Луковмарш“. Това доведе до възмущение дори в чужбина, а днес до 12:30 часа общо 15 000 души подписаха петицията в онлайн платформа https://www.change.org/p/pm-boyko-borissov-stop-lukov-neo-nazi-march-in-sofia/u/22058497

През ноември 2017 година Софийската регионална дирекция на МВР и Национална служба за защита на България казаха пред Столична община, че шествието планирано за 17 февруари 2018 година трябжа да бъде забранено.
В призива за забрана те посочиха факта, че планираният маршрут включва улици и места, които ще бъдат използвани за превоз на делегати за събития свързани с шестмесчното домакинство на председателството на Съвета на Европейския съюз

Съществува и политическа подкрепа с твърдения, че Генерал Луков е български национален герой, и че е нелепо да се правят връзки с нацизма, тъй като по времето когато ген. Луков е водил битки за Кюстендил не е имало фашизъм и национализъм. Делата му са посветени за родината, оставяйки пример за поколенията български националисти.

 

Луковмарш бе засегнат и в новия документален филм на Адела Пеева - "Да живее България".Сниман е в продължение на близо три години и изследва темата за национализма в България днес през погледа на учениците в едно старозагорско училище и събития като "Луковмарш".
Вижте трейлъра: 

https://www.youtube.com/watch?v=4pKakLZ9MJo

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама