Пеенето ускорява възстановяването при следродилна депресия

19:40, 09 яну 18 / Любопитно 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново проучване показа, че пеенето може да помогне на майките да се възстановят по-бързо от следродилна депресия, съобщава ВВС.

Учените са открили, че жени, участвали със своите бебета в сесии по групово пеене, са усетили много по-бързо подобрение на симптомите си, от такива, които не са взели участие.

Проучването, публикувано в British Journal of Psychiatry, обхваща 134 майки със следродилна депресия. Сесиите са продължили 10 седмици и са били проведени по време на първите 40 седмици след раждане.

Предишни проучвания показват, че пеенето подобрява психичното здраве на възрастните хора и на такива, болни от деменция. Но това е първото изследване, което засяга следродилната депресия. Смята се, че от това състояние страдат една от осем нови майки, а в по-редки случаи засяга и бащи и партньори.

По време на изследването участващите жени са били поставени в три групи. В първата са били тези, които пеят. Във втората са се занимавали с креативни игри, а участничките в третата са получавали стандартна следродилна помощ, като семейна подкрепа и внимание или антидепресанти.

Оказало се, че майки с умерена или силна следродилна депресия от групата по пеене отбелязват по-бързо подобрение на симптомите от майки от групата с обичайна грижа. Не е забелязана разлика между групата майки, занимавали се с креативни игри и тази, в която са получавали обичайни грижи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама