Радев: България да преследва адекватни отбранителни способности

15:26, 09 яну 18 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


„Стигнахме до консенсус. България да преследва адекватни отбранителни способности. Приветствам правителството, че прие национален план за повишаване на разходите за отбрана“, заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

В заседанието участваха премиерът Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, Корнелия Нинова, Веселин Марешки, както и членовете на кабинета.

Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко важни направления. Първо, ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председател на ЕС. На второ място, нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия. Трето, възможност за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани“, каза още държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Радев заяви още, че извън КСНС са обсъдили и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления в последно време. „МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността“, каза Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама