От инфаркт умират повече жени от мъже

19:15, 09 яну 18 / Свят 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените умират по-често от мъжете от инфаркт, тъй като са лекувани по-неефективно. До такъв извод са стигнали учени от Университета в Лийдс, Великобритания, и Кралския институт в Швеция, съобщава РИА Новости.

Учените са анализирали данните за повече от 180 000 шведски пациенти, преживели сърдечен удар. Установено било, че жените са лекувани различно от мъжете. Така на жени, получили остър миокарден инфаркт с ST-елевация, 34% по-рядко са предписвани необходимите за това терапии, включително поставяне на байпас или стент. Освен това на тях се изписват с 24% по-рядко статини, които помагат да се избегне втори инфаркт и 16% по-рядко им се изписва аспирин, който не позволява образуване на тромби.

Установено е също, че в случаите, когато жените са били адекватно лекувани, смъртността рязко е спадала, пише БГНЕС. Според един от авторите на това изследване проф. Крис Гейл, проблемът е в предразсъдъците относно предразположението на пациентите към инфаркт и неверните им представи за мъжете като „типични“ пациенти с риск от инфаркт.

„Когато мислим за пациент, получил сърдечен пристъп, ние обикновено си представяме мъж на средна възраст, с наднормено тегло, пушач". Според професора, за да се подобри ситуацията при жените, получили инфаркт, е достатъчно да не се пренебрегва риска от инфаркт при тях, да им се постави адекватна диагноза и да им бъде назначено също толкова ефективно лечение, както при мъжете.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама