Столична община мете и мие улиците във връзка със замърсения въздух

18:10, 09 яну 18 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последните дни Столична община извършва механизирано метене на основните булеварди в София, заради завишените нива на фини прахови частици. В рамките на деня се метат бул. „Ботевградско шосе“ и бул. „Черни връх“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своя профил във Facebook.

Планирано е и миене на улици в дни, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури, допълва тя.

„Основните ни усилия са насочени за ограничаване на горенето на отпадъчни материали – гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил и др.“, уточнява Фандъкова. Тя отправя призив към гражданите в дните с прогноза за превишение на фините прахови частици да не използват твърдо гориво за отопление и да използват градския транспорт за всекидневните си пътувания в града. Прогнозите могат да бъдат следени на сайта на Столична община.

Основните замърсители на въздуха в София са битовото отопление на твърдо гориво и автомобилния трафик. В края на декември работна група, начело със заместник кмета по екология, е внесла пакет от мерки, които да ограничат замърсяването от автомобилния трафик, съобщава още Фандъкова.

Преди дни в пунктовете за първоначална регистрация на КАТ са започнали работа и газанализаторите, като целта е автомобили с неработеща система за почиствате на отработените газове да не бъдат регистрирани.

Фандъкова набляга на географските и климатични особености на града. Тя цитира учените от Института по метеорология, според които основна причина за завишените нива на фините прахови частици през зимните месеци в София е т.нар. температурна инверсия. Това означава, че в Софийското поле, което е котловина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не позволява естествената вентилация.

Facebook потребителите реагират остро на съобщението на кмета на София. „А нещо по въпроса с обръщане на данъчната пирамида при автомобилите? Не може Голф дизел на 25г. да плаща данък 12лв., а автомобил с ЕВРО 6+ 350лв.“, коментира Иво Стоянов.

„Предлагам да обявите градския транспорт за безплатен до нормализиране на ситуацията с въздуха, щото това, че сме в котловина някакси не ме задоволява като обяснение“, съветва Биляна Русева.

Цветан Величков се обръща към кмета: „ Смогът над София какъв цвят има? Черен като пушек на твърди горива и дизел или жълт, като прахоляците от опесъчаване и строителството? По автомобилът ми след само няколко часа от автомивката полепва пясък с жълтеникав цвят! Не с черен или сив!“.

Иван Веселинов подкрепя мерките, но добавя и други: „Така трябва, и също да се запълнят фугите и дупките около шахти и трамвайни релси, там се събира прах. Много добра инициатива е да има отводнители и канали в края на платното, тъй като там се оттича водата и мръсотията. Общо взето ако се събира прах с машини с четки и вода, вместо роми да метат, КПД на почистване скача хиляди пъти. На Запад има филтри на сградите, които имат комини и се отопляват на твърдо гориво. Контролът над това трябва да е много по-голям, просто минете по К. Величков вечер когато хората са се прибрали и запалили печките да усетите замърсяването. Иначе мерките за катализатори, електрически коли и коли с филтри за твърди частици са безмислени, трябва и мерки и стимулации, и то комплексни...“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама