Сериалът „Приятели“ - хомофобски и сексистки за младите британци

20:10, 16 яну 18 / Свят 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ах, тези „Приятели“. Прочутият американски сериал, който спечели сърцата на милиони по цял сват.

Сега, четвърт век по-късно, е пораснало ново поколение, което за пръв път научава за живота на тези неразделни приятели – Моника, Рос, Чандлър, Джоуи, Рейчъл и Фиби. Днешните младежи обаче се чувстват неловко, докато гледат прочутия сериал.

Няма нищо по-отвратително за мен от Рос в епизода с мъжката гледачка на деца. Там той е такъв сексист и хомофоб, че ми се иска да вляза в телевизора и да го удуша“, написа в Twitter потребителката сhristina.

Друга бивша почитателка на сериала е написала в Twitter, че е била студентка през 90-те години, когато за пръв път го е гледала. Решавайки отново да го гледа днес, тя по друг начин е възприела шегите на „Приятели“. „Шегите за „дебелата Моника“ и „гея Чандлър“ днес изглеждат неуместни“, написа той.

Неизбежна реакция

Писателят Джеймс Болдок разказа в интервю за BBC, че негативната реакция по отношение на „Приятели“ е била неизбежна.

На хората от моето поколение им се струва, че събитията от „Приятели“ се случват в наши дни, но това е същата тази носталгична атмосфера от миналото, която предизвика преди 10-15 години сериала „Полиция: Маями“, сподели той.

Писателката Ребека Рийд се е учудила колко много е остарял сериалът. „Хомофобията поразява. Всяка шега на Рос, че неговата съпруга е лесбийка, все едно това е по негова вина и това е толкова смешно, че тя е лесбийка“, каза тя. „Сексизмът там е на пълни обороти... На всичкото отгоре това е най-белият сериал в света“, добави Рийд.

Въпреки това, тя все пак признава, че обича сериала по свой начин. „Опасно е да се гледа през призмата на нашето днешно разбиране нещо, което е създадено отдавна“, отбеляза Рийд.

Други преживяват по този повод далеч по-малко.

„Хората трябва да престанат да виждат хомофобия във всичко, което е било създадено преди десетки години... Най-добре обърнете внимание на това, което се снима в момента. Няма да променим нищо, ако се обидим на „Приятели“, написа в Туитър потребителят Jamie.

В този смисъл сериалът „Приятели“ не е уникален. Някои по-късни сериали като „Уил и Грейс“ в момента също предизвикват противоречиви чувства.

Ситкомът, разказващ за живота на хетеросексуално момиче и нейния приятел гей, излезе на малкия екран през 1996 г. Той беше новаторски за своето време. Тогава рядко по телевизията можеше да видиш персонажи гейове. Но и този сериал, който неотдавна се завърна на телевизионния екран във Великобритания, беше обвинен в създаването на стереотипи.

Налагането на стереотипи

Въпросът е в това, че съществуват много превърнали се в класика програми, които насаждат и създават стереотипи, които днес са неприемливи в нашето общество... Сега хората са разтревожени и за това си има причини. Но заради това не трябва да цензурираме тези програми. Те в някаква степен са добър исторически архив, който обяснява как е бил устроен светът“, разказа Джеймс Болдок.

„Хомофобията, расизмът и сексизмът не са и никога не са били допустими понятия. Но, ако сериалът е на 20 години, тогава, защо трябва да се учудваме, че тогава нещата са били различни. Ако се чувствате некомфортно, тогава защо го гледате?“, добави той.

С Джеймс Болдок е солидарен и телевизионният критик на вестник „Дейли Стар“ Майк Уърд, който каза, че неговата реакция на критиките по адрес на „Приятели“ е тъга и чувство за безизходица.

Трябва да се държим като възрастни хора. Трябва да отчитаме контекста на случващото се и общата картина. С оглед на днешните стандарти от сериала можем да изпитваме дискомфорт, но при такъв подход и на целия свят може да се гледа ограничено“, заяви телевизионният критик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама