Какво ново по ситуацията с брекзит?

18:08, 28 яну 18 / Политика 25 622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията във Великобритания относно преговорите за Брекзит остава сложна. Британските преговарящи обмислят да поискат от ЕС по-дълъг „преходен период“ от предложените досега две години, защото твърдят, че възложеният срок няма да е достатъчен за подготовка на страната да напусне ЕС, съобщи БНР.
Възможността за удължаване на адаптивния период е следствие на недоволството от крайната десница – Консервативна партия, на която лидер е Тереза Мей. Евроскептиците се тревожат, че при отлагане на брекзита, Великобритания ще се наложи през това време да приеме всички нови закони без обаче да има право да взема отношение по тях.

Днес в интервю за радио „Европа 1“, телевизия „Се нюз“ и вестник „Еко“ еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че вратите на ЕС остават отворени, ако Великобритания пожелае да промени мнението си за излизане от съюза. Той твърди, че съжалява за ситуацията брекзит, но я уважава. Московиси подчерта, че напускане на Обединеното кралство ще е загуба не само за държавата, но и за Европа.

Еврокомисарят настоя за споразумение, което би дало възможност за най-близки и приятелски отношения с Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама