Оневиниха U2 за плагиатство

11:20, 31 яну 18 / Свят 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Федералният съд на Южния окръг на Ню Йорк отхвърли иска на британски композитор и китарист Пол Роуз, който обвини ирландската рок група U2 (Ю Ту) в плагиатство.

С обвиненията срещу U2 Роуз излезе през февруари миналата година. Той твърди, че групата е заимствала 12-секундно китарно соло от инструменталната му композиция Nae Slappin.

Ирландците твърдят, че са използвали този фрагмент в песента си The Fly, която е включена в албума Achtung Baby от 1991 г. Британецът поиска обезщетение от най-малко 5 млн. долара от U2 и звукозаписната компания Island Records.

Адвокатите на групата на свой ред посочиха, че като цяло "между песните няма сходство". Те изразиха увереност, че всяко съдебно жури ще стигне до същото заключение.

Съдията по делото Денис Коут заяви, че един малък музикален фрагмент, в кражбата на който Роуз обвинява ирландската група, не е "достатъчно голяма" част от 3,5-минутната композиция Nae Slappin, за да може да се говори за плагиатство. Във всеки случай, съдът не можа да заключи, че музикантите от U2 целенасочено са копирали въпросното соло, посочи Коут. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама