ГЕРБ: Очевидно БСП има проблем с отношението си към демокрацията

11:05, 31 яну 18 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В нов спор в пленарната зала влязоха ГЕРБ и БСП - този път във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история .

В декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев.

БСП иска оставката на министъра, заради идеологизация на образованието“! Като чух това, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на 20-и век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?! Тези, които след 1944 година проведоха масови чистки на директори и учители, и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети?! Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като „Епопея на забравените“ и „Под игото“ на Иван Вазов, заради буржоазни възгледи на автора, а писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си „Тютюн“, за да е „политически коректен“?! „Не е възможно!“ – казах си!“, се казва в декларацията.

Очевидно БСП има проблеми с демокрацията", заяви депутатката Галя Захариева от името на парламентарната си група.

Тя декларира пълната подкрепа за Вълчев и неговия екип, "защото образованието е основен приоритет за правителството на Бойко Борисов, а министерството изцяло работи за изпълнение политиките на ГЕРБ".

"Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи, се казва още в текста на декларацията", подчерта Захариева.





 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама