Полша забранява магазините да работят в неделя

11:39, 31 яну 18 / Свят 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полша въвежда забрана магазините да работят в неделя. Това е регламентирано със закон като целта е, работещите в сектора на търговията да могат да почиват нормално със семействата си. Изследване в страната е показало, че около 51% от населението на Полша е съгласно с новите промени.

Полският президент Анджей Дуда подписа във вторник закон, който забранява на магазините в страната да работят в неделя. В сектора на търговията са заети около 1,2 милиона души от близо 38 милиона души население на страната. Новото законодателство цели поляците да проявят солидарност към работещите в търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си.

Законът оставя определени изключения за
онлайн магазини, бензиностанции (с условието да са с обща площ под 150 кв. м.), пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи, където продукцията се реализира по график между 6 и 13 часа, и аптеки. Ако искат, ще могат да работят и собствениците на малки семейни магазини, където обаче няма наети служители.

Обикновените
магазини и супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Коледа и в съботата преди Великден - тогава търговията ще продължава най-много до 14.00 часа.

Законът ще влезе в сила
поетапно. Тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама