Саудитска Арабия: 107 хиляди жени се борят за 140 работни места

12:40, 02 фев 18 / Свят 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Службата по граничен паспортен контрол в Саудитска Арабия изпадна в интересна ситуация. Саудитската генерална дирекция по паспортите (СГДП) бе засипана от цели 107 хил. молби за работа, след като обяви, че разкрива нови 140 позиции, предназначени само за жени, съобщава CNN.

Това е първият път в историята, в който СГДП предлага работа на жени.

Новопридобитото право от жените в Саудитска Арабия да полагат труд е ключова част от икономическата реформа в арабската страна, позната с името Vision 2030. Огромният брой молби за работа,натрупан за седмица, ясно демонстрира, че жените в страната имат желание за работа. Службата за паспортен контрол разкрива, че обявата за работа е била преглеждана над 600 хил. пъти.

В условията за кандидатките за позицията изрично е вписано да са родени и израснали в Саудитска Арабия, да са на възраст между 25 и 35 години, както и да разполагат с диплома за средно образование или документ за еквивалентна квалификация.

Новият план бе стартиран от коронования принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Идеята е страната да намали зависимостта си от петрола, като развие други сектори на икономиката си. Реформите трябва да увеличат дела на работещите жени до 30% от общата работна сила в кралството.

Сегашните данни сочат, че  жените оформят едва 22% от работната сила.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама