Иранската полиция арестува 29 жени, протестирали без забрадки

18:30, 02 фев 18 / Свят 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията в столицата на Иран - Техеран, арестува 29 жени за това, че са се появили на публично място със свалени забрадки в знак на протест срещу нормите за облекло, които са в сила в страна след ислямската революция през 1979 година.

Жени в цялата страна протестират, като се катерят по дървета, телефонни кабини и огради, отричайки хиджаба.

Преди около месец, протестираща жена идентифицира като Вида Мовахед се противопостави на закона. Демонстрацията съвпадна с вълната от протести, която обхвана цялата страна в края на декември и началото на януари. Тогава органите на реда обещаха, че няма да арестуват повече жени заради неспазването на кодекса.

Въпреки, че жените в Иран са се борили срещу хиджаб в продължение на почти четири десетилетия, новата вълна от протести привлече повече внимание и е предизвикала дебат, който рядко се среща. Жена, която членува в иранския парламент, заяви, че мащабните протести са резултат от продължителни ограничения. „Те се случват поради нашия грешен подход. Налагаме ограничения върху жените и ги поставяме в ограничения, които са извън тяхната природа.“

Главният прокурор на Иран Мохамед Джафар Монтазери обяви, че протестите в страната са заговор на САЩ, Израел и Саудитска Арабия, описвайки ги подстрекаване, което идва извън страната. Иранската противозащитничка Масих Алинеджад, живееща в изгнание в Ню Йорк от 2009 година, насърчава жените, които носят по своя воля забрадките, да се присъединят към протестите, подчертавайки, че кампанията не е против самото облекло, а против насилственото му носене.

Ирански представителни лица я обвиниха, че получава пари от чужди правителства, за да финансира двете си отделни кампании, които са против хиджаба. Алинеджад отрече, че въпреки, че работи за американската агенция за услуги „Глас на Америка“, която се финансира от правителството, тя не е получила никакви средства за кампаниите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама