Съдът гледа делото срещу Румяна Ченалова

09:00, 12 фев 18 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Румяна Ченалова. Срещу нея има две обвинения за престъпление по служба и документно престъпление.
Ченалова беше уволнена дисциплинарно заради нарушeния по делото "Белведере".

Скандалът стана повод бившият френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан да използва израза за "гнилите ябълки" в българската съдебна система. След това започнаха и поредицата от проверки и дела срещу нея. 

Румяна Ченалова е привлечена към наказателна отговорност за това, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Деянията е извършила при разглеждането на дело между фирмата "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившата съдийка и основен участник в записите от "Яневагейт", е ощетила държавната компания.

На 19 ноември 2015 г. Румяна Ченалова беше уволнена единодушно от Висшия съдебен съвет. На 23 януари тази година Специализираният съд не даде ход на делото срещу нея, защото единият от адвокатите не е получил в срок материалите по делото и не е могъл да се запознае с тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама