Предлагат спешни мерки срещу опасните асансьори

11:00, 12 фев 18 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промяна в съществуваща наредба може да упълномощи лицензираният частен технически надзор да контролира безопасността на асансьорите в жилищните сгради. Такъв има, но не работи. Консултативен съвет между организации и агенцията по метрологичен и технически надзор обсъжда измененията, съобщи Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация пред БНР.

"За да може тези надзорни органи да влязат в ролята си не само на констататори, а и като хора, които да вземат мерки и да наказват, да санкционират, да спират асансьорите, когато те не са изправни. Масовите асансьори, които са десетина хиляди на брой в цяла България, може и да са повече, са изведени до 1990 г., или най-новите от тях са на около 30 години. Ние твърдим, че тези асансьори стават все по-опасни. Те не могат да се подменят просто така с магическа пръчка", каза Маринков. 

За пълната замяна на стари с нови асансьори ще са нужни поне 20 години, твърди Маринков, затова съоръженията трябва да се модернизират, за да станат по-безопасни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама