Атина обвини Анкара в подклаждане на напрежението в региона

13:50, 13 фев 18 / Свят 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, съобщава "Екатимерини". Коментарът дойде часове след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак. Не се съобщава за пострадали.

Инцидентът се е случил късно в понеделник вечерта, малко след като турските военни кораби се възпрепятствали сондажен кораб на италианския енергиен гигант ENI от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. 

В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона. „Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкиян регион“, подчертава Цанакопулос.

„С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", категоричен е говорителят на правителството в Атина. Говорителят на гръцкото правителство няма да се замисли дали Атина се опасява от потенциален конфликт с Турция в Егейско море. 

„Трябва да сме много внимателни и да следваме развитието", предупреждава Цанакопулос пред радио Alpha, като допълва: „ Това, което се изисква, е спокойни и ясни глави, и сериозно управление на ситуацията".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама