Конфликтът в Сирия на фокуса на срещата по сигурност в Мюнхен

08:40, 16 фев 18 / Свят 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конфликтът в Сирия, бежанската криза и ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност са във фокуса на ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен, която се провежда днес. Вече пет десетилетия на нея се събират близо 600 лидери от цял свят. В българската делегация са премиерът Бойко Борисов и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов участва в официалната вечеря снощи за откриването на Конференцията на тема "Нови идеи за Европа", а днес ще вземе участие в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО, отбранителния съюз на ЕС.

Американската администрация ще бъде представена от министъра на отбраната ген. Джеймс Матис и съветника по национална сигурност Хърбърт Макмастър.

По време на конференцята се предвижда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Столтенберг поддържа близък контакт с Лавров, коментира ТАСС. Последната им среща беше през септември в Ню Йорк.

Столтенберг вече съобщи и че в Мюнхен ще разговаря с украинския президент Петро Порошенко. Украйна е вашен партньор на НАТО и Алиансът възнамерява да продължи близкото си сътрудничество с Киев, уточни генералният-секретар на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама