Външните министри на кандидатките за ЕС на срещата "Гимних" в София (СНИМКИ)

08:20, 16 фев 18 / Политика 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В НДК днес продължава неформалната среща на външните министри от ЕС "Гимних". Министрите от страните-кандидатки за членство в Общността се присъединяват днес към заместник премиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, комисаря по политиката на съседство и за разширяване на ЕС Йоханес Хан и първите дипломати на още 32 държави.

Заседанията от вчерашния ден протекоха при пълна конфиденциалност. Обикновено тези срещи не излизат с официално решение, а са за обсъждане на ключови теми за всички страни в ЕС. Сред обсъжданите теми бяха Западните Балкани, Северна Корея и Сирия.

За първи път на форума "Гимних" се обсъжда стратегията за интеграция на Западните Балкани. Според част от външните министри тази стратегия е обективна и всеобхватна. Според други обаче, трябва да бъде предвиден по-бърз срок за присъединява не част от държавите в региона от предвидения в стратегията. От вторите беше  унгарският външен министър Петер Сиярто, който предложи "бърза писта" за Сърбия и Черна гора в ЕС. 

Относителният хоризонт, който досега дава ЕС за приемането на страните от Западните Балкани в ЕС, е 2025 г.. Външният министър на Унгария, който представлява и страните от Висшеградската четворка, предложи друго - съкратени срокове за приемането на Сърбия и Черна гора. 

Един от дългогодишните спорове в региона е този за спора с името на Македония. Екатерина Захариева успя да разговаря в кулоарите на НДК с гръцкия си колега Никос Котциас. Преди началото на срещата Захариева каза пред журналистите, че в търсене на решения по този казус не трябва да бъдат създавани нови проблеми и да се създават условия за териториални претенции към нашата страна.

Друга ключова тема, която обсъдиха външните министри на този форум, беше конфликтът в Сирия. Федерика Могерини заяви, че трябва действително да се проследи какво се случва по отношения на хуманитарната криза в региона. Акцентът в тази посока беше изместен от изказването на френския президент Еманюел Макрон, който посочи, че ако бъдат установени доказателства, че е използвано химическо оръжие срещу цивилни в Сирия, то тогава Франция е готова да нанесе удар.
 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама