Китай посрещна лунната Нова година

08:10, 16 фев 18 / Свят 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай отбеляза най-големият и важен празник в страната - настъпването на лунната Нова година. Тази година, която ще премине под знака на Земното куче според китайския зодиак, започва на 16 февруари. Всяка година началото й е на различна дата, тъй като се определя от местния лунен календар. 

Земното куче е символ на консерватизъм и гадателите предупреждават за финансови проблеми, природни бедствия и конфликти. 

През 40-те празнични дни стотици милиони жители на Китай прекосяват страната със самолет, влак или автомобил, за да бъдат с близките си. Милиони пътуват в чужбина.

В навечерието на Новата година семействата се събират за празнични пиршества и игри. Младите хора получават подаръчета за късмет - червени пликчета с пари. В по-съвременния вариант на традицията членове на семейства и приятели си разменят виртуални червени пликчета.

Семействата често прекарват вечерта пред телевизора, проследявайки празничната гала "Пролетен фестивал" с участието на куп знаменитости. 

Честванията за Новата година са шумни. Обикновено китайците денонощно палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година. 

Тази година обаче е по-спокойна, тъй като в някои от най-големите градове на Китай, сред които столицата Пекин и Шанхай, фойерверките бяха забранени. Без фойерверки премина посрещането на лунната година и в Хонконг заради автобусната катастрофа с 19 загинали в събота. 

Поднасяните на трапезата новогодишни блюда варират според региона. За северната част на Китай например са характерни кнедлите. В района на Шанхай хората се стремят към максимално кулинарно разнообразие, за да привлекат благосъстояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама