Борисов: Време е за решение за членството на България в Шенген (СНИМКИ)

09:21, 16 фев 18 / Политика 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Крайно време е да бъде взето решение за членството на България и в Шенген и в Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред десетки евролидери на официалната вечеря преди откриването на днешната конференция по сигурността в Мюнхен. Премиерът се мотивира с фактите, че страната ни пази най-добре границата с Турция, спазва стриктно критериите от Маастрихт и има едни от най-добрите макроикономически показатели в Европа, предаде БНТ.

След официалната вечеря Бойко Борисов беше гост и на официално представяне на новия брой на вестник "Security Times", който е официоз на конференцията и отговори на въпроси на изданието. Българският премиер заяви, че е крайно време европейските лидери да започнат да участват активно в разговорите на най-високо ниво с държави като САЩ, Русия, Иран, Турция, когато става дума за проблеми като мигрантската криза например, чиито последствия понася изцяло Европа.

Посочи също, че страната ни си е написала домашното отлично и затова настоява час по-скоро да бъде приета и в Шенген и в еврозоната.

Попитан защо като председателстващи съвета на ЕС сме избрали за основен приоритет именно европерспективата на Западните Балкани, Борисов отговори: "Ние не сме го избрали, то ни избра нас, ние там живеем, само преди 20 години там бяха масови гробове".

Българският премиер подчерта, че Европредседателството ни дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи. “В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС”, каза премиерът Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно, предаде БГНЕС. 

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея. “Затова съм много доволен че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО”, каза Борисов.

Днес освен в конференцията по сигурността Бойко Борисов ще участва и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО.

За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която ежегодно събира над 450 лидери от цял свят, се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. Фокус тази година е поставен върху въпроси като ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност, заплахите пред международния ред, контрола върху въоръжението, включително напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама