САЩ и Турция обсъждат покупката на руски С-400 от Анкара

19:15, 16 фев 18 / Свят 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вашингтон и Анкара обсъждат последствията от закупуването от Турция на зенитни ракетни системи С-400 от Русия. Това обяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на пресконференция в Анкара със своя колега Мевлют Чавушоглу, съобщи БГНЕС. 

„Обсъдихме законопроект, който може да окаже влияние на сделката с Русия за закупуване на въоръжения. Обсъдихме този въпрос миналата вечер с президента Реджеп Тайип Ердоган, също го обсъдихме днес. Това действително беше един от ключовите въпроси, които засегнахме. Трябва да сформираме група от експерти, за да обсъдим свързаните с това въпроси“, заяви Тилърсън, който се срещна снощи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

От своя страна Чавушоглу съобщи, че Турция и САЩ са договорили да "създадат механизми" за нормализиране на отношенията между двете страни. Това става след седмици на ескалираща антиамериканска реторика от страна на Анкара. Чавушоглу освен това съобщи, че до средата на март ще се проведа още една среща между двете държави.

Тилърсън заяви, че САЩ признават легитимното право на Турция да осигури границите си, но призова за сдържаност в нейната операция в кюрдския анклав Африн в Сирия, както и да избягва действия, които ще засилят напрежението.

По време на разговорите Тилърсън е подчертал, че САЩ имат сериозни опасения за местните служители в техните дипломатически мисии в Турция и е призовал Анкара да освободи американски пастор и други американци, задържани в Турция.

Чавушоглу пък съобщи, че Турция ще може да предприеме съвместни стъпки със САЩ в Сирия, след като сирийските кюрдски милиции "Отряди за защита на народа" напуснат сирийския пограничен град Манбидж.

По думите на турския първи дипломат, посещението на Тилърсън бележи критична точка за бъдещето на отношенията между двете съюзнички в НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама