Френските жп работници готвят мащабни протести срещу реформите

18:30, 16 фев 18 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Железопътните работници бяха призовани да се присъединят към държавните служители в национален ден на протеста следващия месец срещу реформата на президента Еманюел Макрон. Лидерът на най-големия френски синдикат, CGT, призова към протести на работещите в железопътния транспорт на 22 март срещу плановете на правителството да премахне някои от привилегиите, които работниците ползват във влаковата мрежа.

Причината стана доклад, препоръчващ преразглеждане на натоварената с дългове железопътна система на SNCF. 

"Железопътните работници ще организират национален ден за протест на 22 март и разбира се железопътните работници ще защитават обществените услуги, тяхната работа и статута си", заяви пред френско радио ръководителят на CGT Филип Мартинес, предаде БГНЕС. 

Държавните служители ще демонстрират същия ден за предложение за реорганизации, поради което някои работници ще бъдат съкратени и по-широко ще започне да се използват краткосрочни договори. Макрон иска да съкрати 120 000 работни места в публичния сектор през петгодишния си мандат. Той се изправи пред първата поредица от демонстрации, водени от CGT, през септември и октомври миналата година за реформите в трудовия кодекс. 

Протестите не успяха да предотвратят превръщането на промените в закон. Победата за правителството доведе до въпроса дали някога страховитите френски синдикати все още могат да мобилизират големи тълпи и да парализират обществените услуги. Големите демонстрации и стачки са обща черта на френската демокрация и многократно са принуждавали правителствата да правят обрати в политиките в миналото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама