САЩ и Турция договарят сътрудничество в Сирия

19:45, 16 фев 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съюзниците от НАТО заявиха, че съвместни екипи ще заработят скоро чрез дипломатическите си различия, за да стигнат до консенсуси, включително за спорът за района на Манбидж.

Турция е предложила на САЩ сирийските кюрдски милиции от Силата за защита на народа (СЗН) да се изтеглят на изток от река Ефрат в Сирия, както и турски американски военни да бъдат разположени в района на Манбидж, съобщи в петък турски официален представител цитиран от „Ройтерс“.

САЩ обмисля предложението, а евентуално споразумение би могло да се окаже пробив в усилията за преодоляване на сериозните различия в политиката за Сирия между двете държави. Отношенията им се влошиха рязко заради американската подкрепа към сирийските кюрдски милиции, които Турция третира като терористи.
„Америка и Турция споделят общи цели в Сирия“, заяви американският държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на пресконференция, посочвайки ликвидирането на „Ислямска държава“, създаване на зони за сигурност и стабилност, постигане на независима и обединена Сирия като "много важни". 
Тилърсън и неговият турски колега Мевлют Чавушоглу заявиха, че работните екипи ще се справят със споровете, довели до засилване на напрежението между двете сили.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нееднократно е заявявал, че операция „Маслинова клонка“, която Турция провежда в Северна Сирия, може да обхване и Манбидж и настоятелно призова САЩ да изтеглят свойте войски оттам, припомни „Ройтерс“.

Предложението на Анкара е за общо изтегляне на американско-турско разположените войски в Манбидж, но то е възможно само ако кюрдите се изтеглят източно от Ефрат. Ердоган изтъкна, че смята да разшири „Маслинова клонка“ по цялата турско-сирийска граница.
От САЩ заявиха, че част от обмислянето на предложението ще включва редуциране на доставките на оръжия на кюрдите, както и пълен контрол над тях.

Русия смята, че САЩ провокират Турция, като въоражават кюрдите в Сирия, изпращайки им оръжия през територията на Ирак, предизвиквайки Турция, която от своя страна продължава военната си операция в района на Африн в Северозападна Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама