Жените от Саудитска Арабия с все повече възможности

16:01, 18 фев 18 / Свят 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените в Саудитска Арабия вече могат да откриват собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина, тъй като кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен сектор.

Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство в четвъртък, също бележи важна стъпка от сктриктната система за настойничество, управлявала страната от десетилетия насам. В нея жените трябва да представят доказателства за разрешение от настойник от мъжки пол – обикновено съпруг, баща или брат.
"Сега жените могат да започнат собствен бизнес и да се възползват от (правителствени) електронни услуги, без да се налага да доказват съгласието на настойник", заяви Министерството на търговията и инвестициите.

Макар жените все още да се сблъскват с редица ограничения в крайно консервативното мюсюлманско кралство, от кабинета на главния прокурор съобщиха, че ще започне да назначава жени за следователи и криминални психолози. Кралството също така откри 140 работни места за жени на летища и гранични пунктове, като тази историческа стъпка била толкова очаквана, че желание да заемат тези ограничени постове изразили 107 000 саудитки.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, могъщият наследник на саудитския трон, ръководи усилията за разширяване на ролята на жените в работната сила през последните месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама