Оставки след скандал с министър и слухове за ремонт на гръцкия кабинет

08:30, 28 фев 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задават се промени в гръцкото правителство след две оставки. Министърът на икономиката Димитрис Пападимитриу напусна поста си часове след като съпругата му - Рaния Андонопулу, се оттегли от поста втори министър на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност, съобщи "Катимерини". Това стана след разкрития, че е получавала субсидия на обща стойност 23 000 евро за период от две години за наем на апартамент в богаташки квартал на Атина. 

Оставката беше предизвикана от статия във вестник "Елефтерос Типос", която разкрива, че Андонопулу е получавала по 1000 евро на месец от държавата за наем. ТЯ е получавала тази субсидия напълно законно, но това предизвика обществено недоволство предвид на факта, че министърът има значителни лични доходи и въпреки това е получавала държавна помощ. И на фона на това, че един на трима гърци живее на прага на бедността. 

Андонопулу и съпругът й Димитрис Пападимитриу притежават акции, банкови влогове, имоти в Гърция и в чужбина за милиони евро. Смятани са за най-богатото семейство в гръцкия кабинет.

Андонопулу връчи оставката си на премиера в понеделник вечерта, посочвайки "причини от политическа чувствителност". Последвалата оставка на Пападимитриу е в знак на солидарност.  

Двете оставки дават тласък на спекулации за промени в кабинета предвид на това, че Пападимитриу е третият негов член, който сдава поста след жена му и заместник образователния министър Костас Зурарис, напуснал през януари. Има и слухове, че поради здравословни причини министърът на миграционната политика Янис Музалас ще бъде сменен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама