Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 г.

09:30, 28 фев 18 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 2021 г. Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия. Тогава ще се навършат десет години от масовото убийство на остров Ютьоя, където десният екстремист Андерш Брайвик застреля 69 души, предаде БТА, като цитира Франс прес. 

Забраната идва в момент, когато и в САЩ се възобновиха дебатите за забрана на този вид оръжия след стрелба в гимназия във Флорида на 14 февруари. 

В новия закон за забрана на тези оръжия в Норвегия се правят някои изключения, например за професионални стрелци. Забраната отне известно време, защото в Норвегия има много ловци, които притежават полуавтоматични оръжия.

Клането в Норвегия стана на 22 юли 2011 г. Преоблечен като служител на полицията и въоръжен с полуавтоматична карабина Ruger Mini-14, Брайвик уби 69 души, повечето от които деца. Няколко часа преди нападението на лагера, той уби 8 души при бомбен атентат пред правителствена сграда в Осло.

В доклад от 2012 комисия, получила задача да изготви заключения от атаките, призова за забрана на полуавтоматичните оръжия. Това е едната от общо 31 препоръки.

39-годишният Брайвик беше осъден на 21 г. затвор през 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама