Отварят отново Храма на Божи гроб

09:45, 28 фев 18 / Свят 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йерусалимският храм „Възкресение Христово” (известен още като Храма на Божи гроб) ще бъде отворен отново, съобщава ТАСС, пише БГНЕС.

Знаковият за християнското вероизповедание храм беше затворен от три дни в знак на протест на църквата срещу въвеждането от общината в града на данъци върху някои видове недвижима църковна собственост.
 
Във вторник канцеларията на премиера на Израел Бенямин Нетяняху съобщи, че се сформира работна група за търсене на изход от ситуацията. Дотогава йерусалимските власти прекратяват процедурата за събиране на данъци, започната преди няколко седмици.
 
Данъчните мерки се отнасят за всички имоти, които не са места за молитва, а най-голям длъжник е Римската католическа църква, която трябва да плати 2,5 млн. евро.
 
Общината на Йерусалим преди известно време реши да обложи с данък всички жилищни и търговски имоти на християнските църкви. Според израелския вестник „Израел хайом” големи длъжници са също англиканската, арменската и гръцката църква.
 
Храмът на Божи гроб в Йерусалим е главната светиня на християнския свят. Смята се, че той е на мястото, където, според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Исус Христос.

Мястото било открито от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 г. там е построен т.нар. първи храм на Божи гроб, който днес се е разраснал в обширен архитектурен комплекс.
 
Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, подземния Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена" и няколко параклиса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама