Спирането на огъня в Сирия е било нарушено

09:55, 28 фев 18 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

5-часовото спиране на огъня в Сирия е било нарушено в Източна Гута. Прекратяването на военните действия имаше за цел да осигури коридор за доставка на хуманитарна помощ.

Прекратяването на военните действия в Сирия от 9 до 14 часа беше разпоредено от Русия, за да се достави хуманитарна помощ и да бъдат изведени цивилни и ранени от Източна Гута. Според различни съобщения обаче, паузата е била нарушена, хуманитарната помощ не е достигнала до Източна Гута, а евакуацията се е провалила.

Малко преди изтичането на хуманитарната пауза при артилерийски обстрел е загинало едно дете и са били ранени 17 души, по информация на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Сирийската агенция САНА съобщава за един загинал и петима ранени. 

Обстрел е имало и по хуманитарните коридори, за да бъде попречено на цивилните да напуснат анклава. Според военен източник 15 линейки и 10 автобуса са чакали в покрайнините на Източна Гута, но бунтовниците не са им разрешили да напуснат контролирания от тях район.

Пет снаряда са ударили пропускателен пункт, предвиден за извеждането на цивилни и болни хора. Трима сирийски войници са били ранени.

Смята се, че в анклава живеят около 400 000 души, половината от които са деца. Почти всички се нуждаят от хуманитарна помощ.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама