Каракачанов: Ако променим закона, може да спрем сделката с ЧЕЗ

10:17, 28 фев 18 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Законът за енергетиката бъде променен преди финализиране на сделката с ЧЕЗ, КЕВР ще може да я спре, заяви тази сутрин пред Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Много хора смятат, че КЕВР може да развали сделката, а това не може да стане. Ако ние не променим закона, тази сделка не може да бъде спряна. Този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката. Това не оправдава никой, който е пропуснал тези дупки. Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, българската държава няма никакви механизми да се намесва. Може индиректно да се опитва да пречи”, коментира военният министър.

В тази връзка той е възложил да се изработят текстове в закона, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни стратегически сделки.

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум, което ще е след дъжд качулка. Не може държавата в закона да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата. Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как.


В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променим Закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", каза още Каракачанов.

По думите му проблемът е дали новият собственик на ЧЕЗ може да управлява енергосистемата на 40% от територията на България, включително на София, който е най-развитият икономически район у нас.

По повод оставката на енергийния министър Каракачанов заяви, че е обичайно в подобни случаи всички да се нахвърлят върху ресорния министър.

„Теменужка Петкова подаде оставка и сега всички я изкарват виновна. Тя по закон няма никакви правомощия и това е истината. Ако данните на ДАНС потвърдят, че няма никакво участие, няма да подкрепя оставката й, само защото познава някого”, категоричен бе вицепремиерът.



 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама