Руското посолство във Вашингтон вече е на адрес площад "Борис Немцов"

10:35, 28 фев 18 / Свят 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руското посолство във Вашингтон вече е на адрес площад "Борис Немцов". Част от "Уисконсин авеню" пред посолството на Русия беше официално преименувана на площад "Борис Немцов". 

Табела с новото име ще стои под настоящия знак с името "Уисконсин авеню", но пощенският адрес на посолството няма да се промени.

По време на подготовката на смяната на името говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува тези намерения. Тогава тя обвини американските "политически елити" в "манипулиране" с името на убития политик.

Немцов беше един от най-ярките критици на руския президент Владимир Путин. Той бе убит близо до Кремъл преди три години. Миналия месец общинският съвет на Вашингтон одобри промяната след публични разисквания, в които бе изслушана и дъщерята на Немцов - Жана. 

За смяната на името призоваха различни сенатори, начело с Марко Рубио. "Това ще служи като непрекъснато напомняне за Владимир Путин и онези, които го подкрепят, че не могат да използват убийства и сплашвания за потискане на несъгласните с тях", коментира Рубио.

Общинският съветник Мери Чех, която е вносител на предложението за промяна на името на част от булеварда, отрича това да е свързано с твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г. Чех заяви, че целта е да бъде почетен един руски патриот и борец за демокрация. 

През юли московски съд осъди петима мъже от Чечения в убийството на Немцов. Неговите роднини обаче вярват, че убийството е било по поръчка от най-високо ниво. Според тях правосъдие няма да има докато човекът или хората, стоящи зад поръчката, не бъдат назовани и осъдени. 

Подобни политизирани игри по смяна на имена на улици не са новост за Вашингтон. През последните години имаше опити за промяна на името на улицата пред китайското посолство след кончината на дисидента и Нобелов лауреат Лиу Сяобо. Конгресмени пък искаха улицата пред посолството на Куба да се казва Осуалдо Пая, на името на активист, загинал при автомобилна катастрофа, за която се вярва, че е дело на кубинското правителство.

Това дори не е първият път, в който Русия става обект на подобна провокация. По време на Студената война, когато посолството на СССР се е намирало на "16 улица", Вашингтон променя части от нея на името на Андрей Сахаров.

В отговор на последната промяна руски политици предложиха да се преименува улицата пред американското посолство в Москва на "Северноамериканска задънена улица".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама