Добрев има информация за офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

12:02, 28 фев 18 / Политика 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гинка Върбакова, купуваща ЧЕЗ, ще се яви утре пред две комисии в Народно събрание и ще отговаря на въпроси на институции и депутати, коментира Делян Добрев пред БНТ. Двете парламентарни комисии заседаващи по въпроса са Комисия по енергетика и Комисия за контрол над службите за сигурност.

По думите на Добрев са поканени и ДАНС, ДАР, КФН, КЗК и всички, които имат отношение по въпроса. Поканените институции ще кажат, дали нещо ги притеснява в сделката или не виждат нищо нередно.

Добрев обясни, че това, което знаят засега, е, че зад сделката стои фирма на Гинка Върбакова, имат информация, че ще участват офшорни фирми, но ги интересува как точно ще участват те. Добрев уточни, че не се знае какво съдружие, с кого и как ще има Върбакова. Той добави, че всички други цитирани лица, свързани със сделката, са медийни публикации.

Във връзка със споменаване на банки, Добрев обясни, че това са писма за интерес и намерения от наши банки, като има три банките пратили писма. Изпратени са писмо за намерения, писмо за комфорт и третия отговор е, ако компанията отговаря на условията ни, това според него е стандартен отговор.

До колко тези писма са ангажиращи не се знае и не е ясно дали ще се установи по време на комисиите. НС не е органът, който проверява банки, това е БНБ и вече има апел към централната банка да провери. Следващите дни може да се уточнят всички тези въпроси, а Добрев не знае кой стои зад всеки сценарий.

На въпрос какво притеснява лично Добрев около сделката, той коментира вчерашната ситуация с премиера Борисов и напомнянето за февруари 2013 г., когато неговото правителство подаде оставка заради протестите, предизвикани от високите сметки за ток. Но те ще се уверят, че няма да се повтори подобна паника и напрежение в обществото, коментира Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама