Вим Вендерс очаква обаждания от Рая

16:20, 12 мар 18 / Любопитно 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вим Вендерс не трие номерата на покойните си приятели - може да се обадят от Рая, призна световноизвестният германски режисьор на пресконференция на София Филм Фест – кинофорумът, на чието 22-о издание е специален гост. „В последните години загубих много приятели, между които Хари Дийн Стантън и Сам Шепърд, мисля за всички тях все едно, че са наоколо. Не им пиша есемеси, но номерата им са в телефона ми“, каза Вендерс. По думите му никой, който си отиде от този свят, не може да бъде заменен. „Животът си струва само ако правиш нещо, което друг не би могъл. Това е най-важното, на което искам да науча студентите си - да правят филми, които друг преди тях не е снимал. В киноучилищата ги карат да правят точно обратното, дават им рецепти. Аз самият не гледам докрай филмите, когато разбера, че са по рецепта“, изтъкна Вендерс.

Кинематографистът разказа, че е завършил едва преди три дни филма си за папа Франциск „Човек на думата“. „Не съм мислил, че ще правя филм за папата или с негово участие, но получих писмо от Ватикана, а на папата не отказваш“, обясни Вендерс. Той е възхитен от папа Франциск - смята го за най-смелия човек, когото е срещал.

Войната срещу тероризма създаде тероризма, коментира режисьорът по повод на филма си „Потапяне“ с Алисия Викандер и Джеймс Макавой, който ще бъде показан в неделя вечерта на СФФ. Ако средствата за войната в Ирак бяха вложени в инфраструктура, в подобряване на жизнената среда на местните хора, нямаше да има джихад, смята той. „Потапяне“ е любовна история на фона на конфликта между Запада и радикалния ислямски тероризъм.

Още 6 от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс, повечето в 3D формат, са на СФФ, съобщи директорът на феста Стефан Китанов. Сред тях са „Париж, щата Тексас“ (със Златна палма от Кан), номинираният за документалните оскари „Пина“, посветен на прочутата балерина Пина Бауш, „Солта на земята“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама