САЩ подкрепят Македония в разрешаването на спора за името

09:00, 14 мар 18 / Свят 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ подкрепят Македония и Гърция в усилията им да намерят общо решение по въпроса за името на Македония, заяви в Скопие американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл.

Мичъл каза, че Македония е направила голяма крачка напред в преговорите с Гърция. Той подчерта, че вратата на НАТО остава отворена за страната и че поканата за членство не е свързана с определена дата или събитие.

„Ние с България решихме проблема, дай Боже да съобщим на нашите приятели, че сме постигнали решение и с Гърция“, каза македонският премиер Зоран Заев. Ще продължим преговорите, но ако имаме проблем, отново очакваме помощ от нашите приятели", заяви той в отговор на въпрос за възможността за помощ от САЩ. 

От Македония американският помощник държавен секретар заминава за Белград. Преди Скопие той бе в Прищина, където предупреди за „деструктивната роля“ на Русия на Балканите и обвини Москва, че „спъва“ демократичните институции в региона.

Уес Мичъл отрече информацията, според която ще предложи нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина. Американският дипломат увери, че неговата визита на Балканите е фокусирана върху даването на стимул на преговорите между Сърбия и Косово, но той не носи никакъв план в тази връзка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама