Два пловдивски университета получиха милиони по проект

19:00, 14 мар 18 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два пловдивски университета ще изграждат съвместно Център за върхови постижения „Персонална иновативна медицина“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Те ще получат 23 470 000 лв. Водещо висше учебно заведение ще бъде Медицинския университет, заедно с колегите им от Пловдивския университет. Това съобщи изпълнителният директор на програмата Кирил Гератлиев.

Той посочи, че още едно пловдивско висше училище ще участва в проект - филиалът на Техническия университет, които заедно с ТУ-Габрово ще изградят в следващите пет години Център по мехатроника и енергоспестяващи технологии. Този проект е на стойност 23 569 719 лв. 

Предстои да се обяви нова процедура за изграждане на регионални научни центрове, където бизнес и местната власт ще си партнират с университетите. Там от ЕС са отделени близо 100 млн. евро., като има възможност да се увеличи този бюджет. Целта е се подготвят нови проекти от университетите, които да насърчат приложните изследвания в регионите, поясни Гератлиев. 

Възможно е всяко проектно предложение да се финансира със средства от 1 до 7 млн. лева, сочат предварителните разчети.

По повод на неодобрения проект на четирите пловдивски университета - Център за биотехнологии и здравословни храни за 65 млн. лева Гератлиев посочи, че той е оценен доста високо - над 75 точки. Заедно подадоха документи Университетът по хрантелни технологии, Аграрният, Медицинският и Пловдивският университети.

Очакваме да има релокиране на суми и след решение през месец май на Комитета по наблюдение този проект ще бъде одобрен. Не достигат 30 млн. лева и ние ще търсим варианти за финансиране за пловдивския проект по компонент три на ОП, уточни изпълнителният директор. Той съобщи още, че в Пловдив ще се съфинансира „PlantaSYST“ - Център по растителна системна биология и беотехнология на стойност 9 млн. евро, за което ще бъде отворена специална процедура през есента на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама