Следователите от ОЗХО започват разследване на химическата атака в град Дума

08:40, 18 апр 18 / Свят 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия се намират в сирийския град Дума, където днес започват разследване за установяване дали там преди 10 дни е употребен отровен газ срещу цивилни, както твърдят САЩ, Великобритания и Франция. Според Париж и Вашингтон обаче има вероятност веществените доказателства вече да са били унищожени.

Информацията за начало на инспекциите още не е потвърдена от независим източник. Началникът на руските химически войски съобщи, че влизането на експертите в Дума е планирано за днес, 18 април. Игор Крилов добави, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града

Очевидци на събитията на 7 април, заради които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ограничени въздушни удари, заявиха, че химическа атака в Дума не е имало. Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призовава "западните страни, участвали в нелегитимния обстрел срещу Сирия" да престанат да манипулират общественото мнение и да се намесват в работата на експертите от Организацията за забрана на химически оръжия, пратени в Сирия.

Съединените щати обвиниха Русия, че блокира достъпа на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума. Вашингтон изказа и предположение, че  руснаците или сирийците може да са подправили доказателствата на място, припомня Ройтерс.

Същевременно беше съобщено, че руски военни са открили в сирийския град Дума лаборатория на бунтовниците, в която се е произвеждало химическо оръжие и са се съхранявали компоненти за неговото производство. Това обяви по телевизионния канал „Россия 24“ Алексей Родионов от руска бойна част по химическа защита в Сирия, предаде БТА.

По думите на Родионов, са били намерени веществата тиодигликол и диетаноламин, необходими за производство на серен и азотен иприт. "Освен това в склада бе открит контейнер с хлор, аналогичен на използвания от бунтовниците за постановката на режисирания фейков сюжет", заяви той.

Сирийски активисти обвиниха правителството в Дамаск, че неговата армия е извършила на 7 април химическа атака срещу контролирания тогава от бунтовници град Дума, в която според тях са загинали над 40 човека, включително деца. Това предизвика ракетните удари на Великобритания, САЩ и Франция миналата събота срещу военни обекти в Сирия.

Първоначално Москва твърдеше, че не е имало никакво нападение с химическо оръжие в Дума, а после обвини бунтовниците, че това е тяхна провокация, извършена с британска помощ, което Лондон отрече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама