Едни от най-добрите камерни музиканти с безплатен концерт в Пловдив

12:00, 05 май 18 / Култура 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Пловдив подарява на пловдивчани уникалния рецитал на Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) по повод 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Едни от най-добрите камерни музиканти на нашето време, изключителният дует Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) ще гостуват в Пловдив на 11 май, когато ще изнесат безплатен концерт за пловдивчани и гости на града от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Събитието, организирано от Община Пловдив е подарък за меломаните в града под тепетата и е посветено на един от най-светлите български празници – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Световната музикална общественост още помни участието на дуото през 2016 година в честванията по повод 125-та годишнина на „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Навсякъде по света, независимо дали в Америка, Европа или Китай, прочутите италианци Луиза Селло и Бруно Канино привличат изключително внимание заради майсторството и естественото си излъчване. Тяхното сътрудничество е високо оценено от специализираната преса, а предизвиканият отзвук остава задълго в съзнанието на артистичната аудитория.

Луиза Селло е определена от „Ню Йорк Концерт Ревю“ като прекрасна комбинация от екстровертна страст и истинска нежност, с отличен контрол на въздуха, брилянтна техника, ангажирана интензивност, звуков диапазон и изобилие от чар. Обявена е за Миадзава артист и Посланик на музиката и италианската култура, подкрепена от италианското Министерство на културата. Международната й кариера включва сътрудничество с Миланската Скала, Виенският симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Тайланд, Рикардо Мути, Тревър Пинок, Алирио Диас, Карнеги Хол, Джулиард скуул, Филип Ентремон, Бруно Канино, Празак квартет, Салваторе Скарино. Тя е гост-професор в Музикалния университет във Виена, професор по флейта в Музикалния факултет в Триест (Италия). Луиза Селло получава своите докторски степени в Академията на Братислава (Concert Doctorate) и Университета в Удине (докторска степен по лингвистични и литературни науки). Тя завършва образованието си в консерваторията в Удине заедно с Милош Пахор, след което учи в Париж с Раймон Гюо, както и в Академия Киджана заедно със Северино Гацелони, които отбелязват нейната "великолепна интерпретативна чувствителност и отличен звук". Тя осъществява записи и работи със звукозаписните компании "Страдивариус" и "Милениум" (Пекин).

Бруно Канино е роден в Неапол. Учи пиано в Консерваторията в Неапол с Винченцо Витале. Дипломира се с пиано и композиция, заедно с Енцо Калаче и Бруно Бетинели в Милано. Изявява се като солист и камерен музикант в най-известните концертни зали и фестивали в Европа, Америка, Австралия, Япония и Китай. Бруно Канино е част от клавирно дуо с Антонио Балиста в продължение на няколко десетилетия и член на "Триа ди Милано" от 40 години. Участва в проекти с известни артисти като Салваторе Акардо, Уто Уги, Лин Харел, Ицхак Пърлман, Виктория Муллова, Пиер Амоиал. Художествен ръководител е на оркестъра на Генуа и Международна музикална фондация в Латина, Италия. Между 1999 и 2001 г. е ръководител на музикалната секция на Биенале във Венеция. Осъществява съвместни проекти, заедно с Пиер Булес, Лучано Берио, Карл-Хайнц Щтокхаузен, Дьорд Лигети, Бруно Мадерна, Луиджи Ноно и Силвано Бусоти. Реализира многобройни изпълнения за първи път. Под ръководството на Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Рикардо Шаи, Волфганг Савалиш, Берио и Пиер Булес той свири с оркестри като Филхармонията на Ла Скала - Милано, Санта Чечилия в Рим, Берлинската филхармония, Ню Йоркската филхармония, Филаделфийския оркестър и Френския национален оркестър. Бруно Канино е професор по пиано в продължение на 24 години в Миланската консерватория и в продължение на 11 години организира майсторски класове по пиано и модерна камерна музика в Университета в Берн. Понастоящем преподава камерна музика в Института за музика в Мадрид. Често е канен като жури в много авторитетни конкурси за пиано и камерна музика (Болцано, Терни, Сантандер, Лондон, Мериленд, Грац, Виена, Цюрих, Лайпциг, Москва, Нормандия и др.). Участва в многобройни звукозаписни проекти. Понастоящем продуцира пълния цикъл творби на Клод Дебюси за пиано. Като писател публикува през 1997 г. "Наръчник за камерния пианист" с издател Passigli Editori.

Рециталът, който прочутото камерно дуо ще изнесе в Пловдив включва някои от най-известните италиански белкантови композиции на Доницети, Верди и Росини, както и бисери от репертоара на 19-ти век, като блестящата „Баркарола и Скерцо“ на Алфредо Касела с цитати от италиански народни песни в импресионистичен френски стил. Ще изпълни и някои от добре познатите филмови произведения на световноизвестния композитор Енио Мориконе. В програмата е включена и прочутата „Соната“ на Цезар Франк, едно от най-значимите камерни музикални произведения за флейта и пиано, обработка на известния флейтист Жан-Пиер Рампал, придаваща френска перспектива на големия белгийски композитор.

ПРОГРАМА:

Гаетано Доницети - Соната в до мажор за флейта и пиано (Largo, Allegro)

Джузепе Верди -„Риголето“, Фантазия №3, опус 40, обработка за флейта и пиано от Рафаеле Гали       

Джоакино Росини - Ария от операта „Севилският бръснар“, обработка за флейта и пиано от Жан Тулу

Алфредо Касела - Баркарола и Скерцо за флейта и пиано

Енио Мориконе - Филмова музика за флейта и пиано, аранжимент - Антонио Де        

Анджелис (1960)

Цезар Франк   (1822-1890) - Соната в ла мажор (1886), обработка за флейта и пиано от Жан Пиер Рампал               

Allegretto ben moderato       

Allegro       

Recitativo – Fantasia       

Allegretto poco mosso       

Желаещите да посетят концерта на Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) могат да получат БЕЗПЛАТНА покана с ред и място в някой от следните обекти:
 

Билетна каса МаскАрт, фоайе на ДК „Борис Христов“ , ул. Гладстон № 15

Туристически информационен център на Община Пловдив (до Римския стадион)


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама