Пентагонът може да отстъпи от санкциите срещу Русия

12:07, 05 май 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В проекта за бюджет за 2019-та финансова година, който ще се разгледа от комитета по въоръжените сили в палатата на представителите на конгреса в САЩ, е включена възможността да се отстъпи от санкциите срещу Русия, съобщава агенция „Блумбърг“ , позовавайки се на черновата на документа.

Както се отбелязва, подобна мярка ще позволи на американските военни да работят с тези страни, които по-рано са имали близки отношения с Русия.

„Мерките биха предоставили на администрацията на Тръмп и на въоръжените сили на САЩ възможността да се отклонят от някои санкции, ако страните-съюзници, имащи връзки с Русия или купуващи оборудване от Русия, докажат, че те пряко подкрепят националната сигурност на САЩ“, пише агенцията.

Тези държави трябва да докажат, че са предприели определени стъпки, в частност прекратили са отношенията си с Русия в сферата на отбраната или са съкратили зависимостта си от руските сектори на отбрана и разузнаването.

Разглеждането на проекта ще се състои на 9 май.

При това в изявлението не се споменават каквито и да било мерки по отношение на санкциите, но се отбелязва, че бюджетът ще съдържа предложения за реформирането на „някои институти на Пентагона“.

Законът „За противодействието на противниците на Америка чрез санкции“ (CAATSA) беше приет през лятото на 2017-та година. Той предполага въвеждането на санкции срещу руския отбранително-промишлен комплекс, а също срещу страните, които закупуват руско въоръжение. По-рано помощникът на държавния секретар на САЩ Уес Митчъл съобщи, че Турция след закупуването на ЗРК С-400 от Русия може да попадне под санкции в рамките на CAATSA.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама