Учени с пробив в борбата с оплешивяването

16:20, 11 май 18 / Любопитно 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Загубата на коса е все по-често срещан проблем, и то не само при мъжете. Различни фактори влияят върху оплешивяването, като при силния пол на челно място е наследствената обремененост. Вече се предлагат различни решения като присаждане на коса.

Но може ли едно лекарство да спре загубата на коса и да поднови израстването на нова? Оказва се, че май може. И то не специално създаден за целта медикамент, а с такъв за остеопороза.

Учени от Университета в Манчестър са открили, че лекарство, което подобрява костната плътност, действа положително и на космените фоликули. То стимулира растежа на нови косми и само за шест дни те са с дължина два милиметра, пише Daily Mail. За сравнение - в нетретираните с препарата участъци дължината е милиметър и половина.

Причината е протеинът SFRP1 в състава на лекарството, който оказва еднакво влияние и на костите, и на космите. Изследванията са проведени само с мъже, но няма причина да се смята, че същият положителен ефект няма да бъде постигнат и при третиране на косопад при жените.

Ефектът не е магически, какъвто със сигурност мнозина желаят. А и лекарството с кодово име WAY-316606, създадено да лекува остеопороза, може и да не стигне до аптеките. Но показва нов път за развитие на научните изследвания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама