Извънредно заседание на ООН заради вълната от насилие в ивицата Газа (СНИМКИ)

07:30, 15 май 18 / Свят 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради вълната от насилие по ивицата Газа през последното денонощие по искане на Ку,вейт.

Най-малко 58 палестинци са убити, а 2770 са ранени при сблъсъци с израелските въоръжени сили. Това е най-смъртоносният ден в конфликта между Израел и Хамас от лятото на 2014 г. Сблъсъците избухнаха в различни точки по границата между Израел и Палестинската автономна област. Вчерашното откриване на американското посолство в Ерусалим, съвпадна и с кулминацията на 6-седмичните протести на палестинци, организирани от Хамас.

Израел обясни намесата на армията като самозащита. Според премиера Бенямин Нетаняху управляващото Ивицата Газа радикално палестинско движение "Хамас" изпраща хиляди хора, които се опитват да нахлуват на израелска територия. 

Палестинският президент Махмуд Абас определи събитията като касапница и нарече Ерусалим “вечната столица на Палестина”. Лидерът на “Хамас” Исмаил Хания призова палестинците към нова интифада. Израелската армия обяви района да границата с Газа за закрита военна зона.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн поиска израелските военни незабавно да спрат да стрелят с бойни патрони по палестинци на границата с ивицата Газа, съобщи БТА. Хусейн осъди „шокиращото избиване на десетки души“ и раняването на стотици от израелските сили и заяви, че международната общност трябва да въздаде правосъдие за жертвите.

Палестинската групировка Хамас носи отговорността за насилието, избухнало в ивицата Газа по повод откриването на американското посолство в Ерусалим и довело до смъртта на десетки, заяви Белият дом. Говорителят на Белия дом не пожела да призове израелската страна към сдържаност и защити правото на Израел да се защитава.

Франция осъди насилието. Президентът Еманюел Макрон "ще разговаря с всички регионални играчи в близките дни", уточни Елисейският дворец. Германското правителство изрази сериозно безпокойство и прикани Израел да се въздържа от използване на бойни патрони освен като крайна мярка.

"Ал Кайда” призова привържениците си към джихад заради преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, съобщи в. “Гардиън”, цитиран от "24 часа". В петминутно видео лидерът Айман ал Зауахири, който пое терористичната организация след убийството на Осама бин Ладен, заяви, че местейки посолството, Тръмп е показал истинското лице на съвременните кръстоносци. Той разкритикува палестинската власт за примирението й.

800 гости се събраха в понеделник в Ерусалим за откриването на новата американска мисия. В делегацията от САЩ бяха дъщерята на Тръмп Иванка и зет му Джаред Кушнер, министърът на финансите Стивън Мнучин и зам. държавният секретар Джон Съливан. Самият Доналд Тръмп поздрави присъстващите с видеопослание. Зет му Кушнер, който е евреин, също говори пред множеството.

“Това е голям ден за Израел, Америка и за мира”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Нямаше обаче представители на страните от Западна Европа както на откриването, така и на галавечерята, дадена от премиера Бенямин Нетаняху. На приема присъстваха дипломати от Чехия, Унгария и Румъния.

Церемонията мина при изключителни мерки за сигурност - снайперисти по покривите, кръжащи хеликоптери, над 2000 полицаи по улиците. Пълна бойна готовност бе обявена в армията заради сблъсъците в ивицата Газа.

“С последната си стъпка САЩ, предпочитайки да са част от проблема, а не от решението, загубиха посредническата си роля в Близкия изток”, атакува турският президент Реджеп Ердоган в реч в Лондон, където е на посещение. Според него пътят за постигане на траен мир в Близкия изток минава през създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. и със столица Източен Ерусалим.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама