Китайци колекционират камъни месо

14:20, 15 май 18 / Любопитно 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Особено забавление имат мнозина през последните месеци - да събират, продават и разменят камъни, но не какви да е - а приличащи на меса.

Някои китайски колекционери на камъни предпочитат зеленикавия нефрит, други ахват при вида на варовик, но Цзян Суи е влюбен в парчета скала, които приличат на свинска пържола, съобщи wsj.com. Обектите на интереса на китаеца се намират на дъното на реката, която минава покрай дома му в Лушан, Централен Китай и имат розов или почти карамелов оттенък, напомняйки на вкусни парчета месо.

Първо са били намерени на „Meat-Rock Mountain” (от англ. „Планина Месен Камък“). Местните вярват, че силните бури ги преместват от върховете на планината до речното дъно. В градчето Лушан, кръстено на великия китайски пълководец Ан Лушан, се намира и музей, показващ природното каменно богатство. Планува се построяването на още един. Сформиран е местен комитет, в който вече членуват стотици каменно-месни ентусиасти. Цзян, като най-добър оценител на скалните фрагменти в Лушан, е поканен да класифицира камъните и така да се създаде общо мнение какво е добър месен камък.

Лушанският справочник за къмъните, приличащи на месни храни, съдържа над дузина категории и още толкова подкатегории. Вклчюнеи са критерии като доколко камъкът прилича на свинско, телешко или пилешко, колко е тлъсто, чисто, дали „кожата“ съдържа пори и т.н. Камъните се оценяват от 1 до 100.

Севернокитайски колекционери обаче смятат, че Цзян не е е обективен и ще провъзгласи лушанските пържолести камъни за най-добри. „Ако Лушан иска да разпространи собствения си стандарт в държавата, ние няма да го позволим“ коментира 59-годишният Чжан Йаоуен от Северен Китай. Така се заформя месна война. Южните китайски провинции пък играят нечестно като сами оформят „пържолите“ си. Цзян Суй защитава града си с думите: „Може да не сме големи колкото Пекин или Шангхай, но камъните ни от месо са най-добрите в страната. Трябва да се гордеем“.

Заложено е и друго освен колекционерската чест на двата региона. Лушанци се надяват, че камъните от месо ще доведат инвеститори и туристи. В Китай не е рядкост цели провинции да си слагат прякори, за да станат по-привлекателни. Най-запомнящите се примери са „Земята на желатина от магарешка кожа“, кръстен на известен китайски мехлем или „Земята на големите барабани“.

На национално ниво цените на камъка от месо са се покачили многократно. Най-привичните на пържоли скали се продават за хиляди долари. Колекционерите снимат „съкровищата“ си на чинии, украсени със зеленчуци.

Китай цени месните камъни от векове. Те са част от местна традиция, където се търсят правилните скали за медитация или за разкрасяване. Стойността им се измерва според това доколко приличат на каквото и да е – планина, или дори митични създания. Що се отнася до камъните от месо, скалата съдържа кварц и

силициев двуокис, а червеният оттенък е заради много количество желязо, а течението по реките ги полира и стават изключително привлекателни.

Най-известното парче скално месо е на 300 години. Парче яспис е оформено да изглежда като задушено свинско коремче и е подарено на династията Цин. В момента е на златен пиедестал в музей в Тайван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама