Служители напускат Google заради военен проект с изкуствен интелект

20:30, 15 май 18 / Свят 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около дузина служители на Google протестно напускат работа заради участието на технологичния гигант в проекта Maven - спорна военна програма за използване на изкуствен интелект, информира Фокс нюз, позовавайки се на сайта Gizmodo.

Редица служители на компанията са обезпокоени от проекта за използване на изкуствен интелект с цел подобряване работата на безпилотни самолети. През миналия месец 3 100 служители на Google се подписаха под писмо, адресирано до изпълнителния директор Сундар Пичай, с настояване технологичният гигант да напусне проекта.

Обявен през миналата година, проект Maven е за бързо извличане на важни данни от голямо количество изображения.

Според Gizmodo служителите са напуснали компанията заради различни причини - от етични съображения относно използването на изкуствен интелект за водене на бойни действия с дрон до безпокойство по отношение политическите решения на Google и потенциалната ерозия на доверието на потребителите.

Новинарският сайт за технологии се позовава на вътрешен документ на технологичната компания, в който служители се аргументират за решението си да напуснат Google.

Базираната в Калифорния компания Mountain View се твърди, че използва машина, която се опитва да помага на военното министерство да класифицира изображения от безпилотни самолети.

Но в писмото на притеснените служители до Пичай се отбелязва, че Google "не трябва да бъде в бизнеса с войната". Служителите настояват Google да прекрати участието си в проекта. Те припомнят предишното мото на компанията "Не бъди зъл", предупреждавайки, че проект Maven непоправимо ще навреди на компанията и на способността й да се конкурира за таланти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама