Демонстрация в Лондон срещу посещението на Ердоган

16:45, 15 май 18 / Свят 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Защитници на свободата на печата и кюрдски активисти демонстрираха близо до Даунинг стрийт преди среща между британския премиер Тереза Мей и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение във Великобритания, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Десетки демонстранти се събраха преди обед по призива на организацията Репортери без граници. Към тях се присъединиха прокюрдски демонстранти, които носега плакати с лика на Ердоган, зачертан с думата "терорист" на английски, както и знаме с образа на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан.

Според Репортери без граници над 100 журналисти са арестувани, 140 медии са затворени и най-малко 889 журналистически карти са анулирани от въвеждането на извънредното положение след опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ребека Винсент от британския клон на Репортери без граници напомни, че на 24 юни в Турция ще бъдат произведени предсрочни президентски и парламентарни избори в условия на извънредно положение и избирателите ще отидат до урните след много кратка кампания и без да разполагат с цялата информация.

Тя заяви, че е "позорно", че президентът Ердоган е "приет тук, във Великобритания, и че за него е постлан червен килим".

Говорител на Даунинг стрийт каза, че г-жа Мей ще постави на Ердоган въпроса за човешките права, подчертавайки, че Турция трябва да "изпълни международните си задължения, включително зачитането на свободата на изразяване и политическата свобода".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама