Шварценегер стана кръстник на трамвай

18:50, 17 май 18 / Любопитно 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арнолд Шварценегер стана кръстник на трамвай във Виена. Той беше в австрийската столица като гост на Втората международната среща на върха за климатичните промени, съобщиха от  "Ойроком-ПР", бюро за международни връзки на Община Виена.

След участието си на форума Шварценегер се качил задно със зам.-кмета на града Ули Сима на един от трамваите, украсени с лика му. Впечатлен от честта, която му е оказана, Шварценегер поставил автограф върху трамвая и така станал негов своеобразен кръстник.

"Виена се счита за столица на обществения транспорт, а той е един от най-добрите начини за опазвате на околната среда. Радвам се, че усилията ни са забелязани от международната общност и Виена се е превърнала в глобален център за защита на околната среда", заяви Сима по време на съвместното пътуване с "железния Арни".

Международната среща се проведе на 15-ти май в двореца Хофбург и събра 1200 представители от над 50 страни. Повод за участието му във форума е неговата инициатива за борба с климатичните промени, създадена през 2010 г. под мотото "Less Talk – More Action".

Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията на "Мърсър" като град с най-добро качество на живота, като една от причините е ефективният обществен транспорт. 

Пътуването с обществен транспорт или с велосипед става все по-предпочитано от жителите и гостите на града. За периода 2010 -2015 г. населението на Виена е нараснало с 6,4% от около 1,7 млн. до около 1,8 млн. жители. На фона на това демографско развитие, се наблюдава намаляване на движението на моторни превозни средства.

От 2010 г. насам автомобилният трафик се е понижил значително особено в централните райони на Виена. Обратна е тенденцията при велосипедистите – броят им се увеличава. Все повече виенчани избират да оставят колата си вкъщи. В цяла Виена автомобилният трафик през последните години е намалял с 6,3 %, а в централните райони с 11,2%. През 2017 г. средствата на обществения транспорт в австрийската столица са превозили 962 млн. пътници, което е пореден рекорд за Виена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама