В Киев застреляха руски журналист, яростен противник на Путин

08:00, 30 май 18 / Свят 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски журналист беше убит в Киев, съобщи украинската полиция. Убитията е Аркадий Бабченко, който е бил застрелян в дома си, съобщава БТА. Мъжът е починал от раните си, след като е стреляно в гърба му. При пристигането на линейката той все още е бил жив, но е починал на път за болницата. От полицията и изказваха предположение, че убийството на Бабченко е свързано с професионалната му работа. 

"Журналист, водещ от телевизия АТР е бил убит с най-малко два изстреля в тила. Неговата съпруга е била вкъщи, когато чула изстрели. Според предварителната информация, тя е излязла от банята и видяла съпруга си окървавен. Веднага е извикала спешна помощ, но за съжаление, мъжът е починал в линейката", съобщи Ярослав Тракало, говорител на полицията.

Ройтерс отбелязва, че Бабченко е един от най-известните руски военни кореспонденти, ветеран от войната в Чечения, беше яростен критик на руския президент Владимир Путин. Поради тази причина е напуснал Русия, страхувайки се за живота си. Освен журналист и военен кореспондент, той е и писател. 

Бабченко е работил за в. "Московский комсомолец", за телевизиите ТВЦ и Първи канал, пишел статии за в. "Новая газета". Той бил в Киев от август 2017 г. и водел предаване по кримско-татарската телевизия АТР.

Москва обяви, че започва разследване, а междувременно Киев също е решен да разбере кой стои зад убийството. "Разбира се, че ще открием кой стои зад това. Твърде рано е да се каже, но ние виждаме руска следа. Всяка помощ за нас е ценна. Добре дошла е подкрепа и от международната общност", заяви Павло Климкин, министър на външните работи на Украйна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама