Камен Плочев опроверга, че е подал оставка

12:41, 30 май 18 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Камен Плочев е информирал Надзорния съвет, че заради продължително заболяване все още не може да изпълнява задълженията си. 

Пред БНР самият Плочев съобщи, че не е подавал оставка. От НЗОК потвърдиха, че писмото е пристигнало при тях, но засега за днес няма насрочено заседание на Надзорния съвет.

Камен Плочев обясни, че е спазил закона и е информирал колегите си за продължителното заболяване. „По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, каза Плочев.

По процедура Съветът трябва да разгледа писмото и ако приеме аргументите на Плочев, да информира Народното събрание. Към момента за днес няма насрочено заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Зам.-председателят на парламента и член на здравната комисия в НС Нигяр Джафер каза пред журналисти, че това, което знае по казуса с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, е, че има писмо от два дни, в което той заявява, че болничните му приключват, той ще ги продължи. По думите на Джафер "няма никакво официално заявление или доказани факти". Писмото му не е публично на този етап, обясни тя, цитирана от Дарик.

Истината е, уточни Джафер, че проф. Плочев се очакваше или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Това са две условия, които са записани в законовите текстове. Трябва да изясним фактите, които към момента не са много ясни, смята Джафер.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев през февруари. Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения. Тогава обаче Плочев отказа да подаде оставка, но излезе в продължителен болничен. Причината беше, че бе приет по спешност в болница.

Плочев оглави Здравната каса през лятото на 2017-та година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на касата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама