Борисов обсъди задълбочаването на икономическите отношения с Медведев

14:35, 30 май 18 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта. Дмитрий Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. „Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза още руският премиер.

Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, допълни Бойко Борисов.

Дмитрий Медведев отбеляза, че напоследък отношенията между София и Москва са се активизирали, като отбеляза, че наскоро в Русия е бил приет и президентът Румен Радев.

На срещата присъстваха заместник премиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Москва.

По-късно българският министър-председател ще разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Една от основните теми при разговорите, които ще води българската делегация с президента Путин, след срещата с Медведев, ще е доставката на природен газ за газовия хъб "Балкан" край Варна през тръбата на "Турски поток" и най вече възможността руският газ да се търгува там. 15, 5 милиарда кубически метра газ годишно могат да се доставят до хъба, но Москва желае само транзит през България, но не и свободни сделки там. 

АЕЦ "Белене" също е една от темите, които ще се обсъждат в рамктите на днешните разговори в Кремъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама