Емил Радев: Европейският съюз трябва да помогне на Либия да стане отново мирна държава

17:41, 02 юни 18 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург бе проведен дебат относно обстановката в Либия и мерките, които предприема Европейският съюз с цел постигане на дълготраен мир в страната. Участие в дебата взе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който следи отблизо случващото се в северноафриканската страна в контекста на миграционната ситуация.


Емил Радев отбеляза, че близо осем години след началото на революцията в Либия страната все още е разделена и нейните граждани дават ежедневни жертви заради нападенията на враждуващи фракции. Той призова Европейският съюз да има ясна, последователна и проактивна политика спрямо Либия и да окаже безрезервна подкрепа на признатото от ООН правителство на Файез ал-Сараж с цел възстановяване на държавността в страната.
Според евродепутата ЕС трябва да подпомогне усилията на правителството да установи пълен контрол над цялата територия на Либия. Освен това, е необходимо ЕС да окаже продължителна техническа и финансова помощ в борбата срещу Ислямска държава, както и срещу трафикантите на хора. В този контекст българският представител настоя ЕС и държавите-членки да увеличат действията си за гарантиране сигурността на либийските граници, особено морските, чрез предоставянето на необходимата техника и чрез обучителни програми за либийските гранични служители. Той призова още за продължаване мандата на европейската мисия EUBAM Libya и след 31 декември 2018 г., когато изтича.


В заключение Емил Радев подчерта, че е важно Европейският съюз да впрегне всички ресурси, с които разполага, за да помогне на официалното правителство да превърне Либия отново в мирна държава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама