Ловният съвет решава мерки срещу чумата по свинете в Североизточна България

07:50, 24 юли 18 25 973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети срещу евентуалното разпространение на африканската чума по свинете в Североизточна България. Заседанието ще се проведе в Изпълнителната агенция по горите. Ще участват представители и от Българската агенция за безопасност на храните. Огнища на заболяването има в близост до нашата граница с Румъния.

Очаква се днес да бъдат обнародвани и спешните промени в закона, които да позволят на ловците сезонът за диви свине да започне още през лятото, а не през октомври. Именно намаляването на популацията на дивата свиня е една от най-ефикасните мерки срещу разпространението на заразата.

Сред ловците има колебание дали ловът трябва да е групов - на дружинки, или индивидуален, и дали в него да се включват кучета, които биха възпрепятствали развитието на популациите на други видове дивеч. В момента няма нито ваксина, нито лечение за африканската чума, която унищожава и свинете, отглеждани във фермите.

Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за животните. Навлезе ли в страната ни, ще доведе от половин до милиард лева загуби за стопанството. 

В същото време министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще участва в създаването на областни координационни щабове в Силистра и Добрич във връзка с предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Началото на заседанието на областния координационен щаб в Силистра е насрочено за 10 ч, а в Добрич – в 15 ч. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама