Извънредно положение край Атина заради горските пожари. Най-малко 20 жертви (СНИМКИ+ВИДЕО)

07:30, 24 юли 18 / Свят 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 20 души са загинали в пожарите край Атина. В болници са приети 69 ранени, някои от които тежко. Гръцките власти обявиха извънредно положение и поискаха помощ и от ЕС за справяне с огнищата, които унищожиха стотици къщи и коли и накараха туристи и местни жители да бягат към плажовете източно от Атина.

Гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната, съобщи правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространенява огънят.

От МВнР съобщават, че няма засегнати български граждани. По разпореждане на заместник-министър Георг Георгиев в дипломатическата ни мисия в Атина е сформиран кризисен щаб. Открита е и гореща телефонна линия при необходимост +30 6937 096 220.

Ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Това призна гръцкият премиер Алексис Ципрас. "Това е труден момент за района на Атина, трудна нощ за Гърция! Към момента повече от 600 мъже и жени от пожарната служба и 300 пожарни коли са мобилизирани на три огнени фронта", съобщи снощи той.

Усилията са в три района - до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан.

Гъст дим и пепел във въздуха станаха причина летището в Атина да започне да отклонява полети. Затворена е и част от магистралата Атина-Коринт, няколко други са с намалена видимост. Спрени са и влаковете.

Пожар бушува и на южния остров Крит. Унищожени са земеделски земи и гори. Прогнозата за времето в Гърция е за температури около 40 градуса. Властите предупреждават, че рискът от горски пожари остава висок.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама